even-voorstellen

Mijn naam is Ria Voesten. Ik ben in 1970 geboren op Curacao. Samen met Maarten van der Velde, al sinds 1987 mijn partner, hebben we 3 kinderen.

Onderzoek, menselijk gedrag, relaties hebben mij altijd geïnteresseerd, dus studeerde ik …HEAO-CE, de quantitatieve richting in Groningen, waarna ik een vrij lange tijd binnen de bankwereld heb gewerkt. Ik ben me hier bewust geworden dat een bank gebaseerd is op vertrouwen en dat processen op een afdeling zo zijn ingericht, dat de situatie te allen tijde veilig is. Ook als er iets misgaat. Dit zelfde vind ik ook terug in relaties.

Een paar jaar geleden deed ik de opleiding binnen het ITIP om me persoonlijk te ontwikkelen. Daarna schreef ik me in voor de studie Psychologie. Tijdens het vak Literatuuronderzoek verdiepte ik me in Emotionally Focussed Therapy. Een model dat in Canada is ontwikkeld en met name in de relatietherapie veel succes oogst. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek mee gedaan en de ervaringen zijn dat bij 75% van de koppels deze therapie tot een positief resultaat leidt.

Ik deed de opleiding om EFT-basistherapeut te worden en ging aan de slag. Mijn ervaringen met EFT zijn heel positief. Het is een praktische methode om patronen in kaart te brengen, de bovenliggende en onderliggende emoties te herkennen en om vervolgens over te stappen naar de behoeftes die elke partner heeft. Relatietherapie gaat hiermee verder dan alleen het verbinden van twee mensen, het leidt ook tot persoonlijke groei en meer vertrouwen, zowel in jezelf als in je partner.

Mijn studie Psychologie gaat nog steeds door aan de Open Universiteit. De wetenschappelijke vakken leveren mij veel inspiratie op en verbreden mijn denken. Toch merk ik dat ik in de praktijk meer gebaat ben bij een praktische opleiding, zoals Emotionally Focussed Therapy. Vandaar dat ik na een jaar ook de opleiding voor EFT gevorderde therapeut heb gedaan.

Ik houd van het werken met stellen, van de eerlijkheid en de kwetsbaarheid die tijdens de gesprekken naar voren komt, van de vrijheid die stellen ervaren om niet verantwoordelijk te zijn voor het verloop van het gesprek. Daar zorg ik tenslotte voor.

Relaties zijn het waard om je voor in te zetten. 40% van de eerste relaties eindigt in een scheiding. Meer dan 60% verbreekt de tweede relatie binnen 2 jaar. Relatietherapie wordt vaak pas ingeschakeld als laatste strohalm. Toch is er een kentering te zien. Steeds meer stellen investeren eerder en sneller in hun relatie. Een mooie tendens.