relatietherapie

Emotionally Focused Therapy (EFT)
Emotionally Focused Therapy is een hele succesvolle manier om je door een moeilijke periode in een relatie te loodsen. Het is een wetenschappelijke methode die ontwikkeld is door de Canadese hoogleraar Sue Johnson.

De basisgedachte is dat een crisis in een relatie komt omdat één of beide partners een gemis aan emotionele verbondenheid ervaart. Dit leidt tot conflicten waarbij de één bijvoorbeeld aanvalt en de ander zich terugtrekt. Herkenbaar? Dit patroon kan heel intens zijn en leiden tot een negatieve spiraal, waarin het tonen van kwetsbaarheid ver te zoeken is.

Dit patroon is echter te doorbreken, juist door de emoties als basis te nemen. Het doorbreken van deze patronen leidt tot een nieuwe manier van verbinden (hechten) en dit zorgt weer voor de veiligheid en de verdieping in de relatie die gewenst is. Dit geldt niet alleen voor monogame relaties die het gevoel hebben uit elkaar gegroeid te zijn, maar ook voor relaties waarin is vreemdgegaan. Of voor relaties met een meer polyamoureuze levensstijl die worstelen  met de angst elkaar kwijt te raken of waar jaloerse gevoelens die de overhand krijgen. Bij al deze relatievormen is er behoefte aan herstel en versteviging van hun vaste relatie. 

Drie fases
Jullie zullen drie fases doorlopen:

  1. Het in kaart brengen van het negatieve interactiepatroon en zorgen dat het niet meer (zo) uit de hand loopt.
  2. Zodra jullie weer in gesprek kunnen komen, kunnen jullie ook weer kwetsbaar zijn en jezelf en elkaar opnieuw ontdekken; dit zorgt voor verdieping
  3. weer tot elkaar komen.

Herken je jouw relatie en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mail.


“Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid

Albert Einstein